Chleb na owsiance z miodem

Chleb na owsiance z miodem

Przepis na chleb na owsiance jest zdrową alternatywą dla kupowania gotowego produktu w piekarni. Tak naprawdę nigdy nie wiesz, co dokładnie wchodzi w skład pieczywa. Tutaj masz pewność, że to przepis z miodem, więc na pewno będzie zdrowo. Wykonanie chleba na owsiance jest jednocześnie zdecydowanie prostsze, niż pieczywa przygotowywanego na bazie zakwasu.


SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie


1. Składniki 
- 500 g białej mąki pszennej, 
- 1 i 1/4 łyżeczki (4g) drożdży instant.
Składniki na owsiankę: 
- 150 g drobnych płatków owsianych błyskawicznych, 
- 450 g wrzącej wody, 
- 2 łyżki (30 g) miękkiego masła (użyłam margaryny roślinnej), 
- 2 i 1/4 łyżeczki (13 g) soli, 
- 1 i 1/2 łyżki (30 g) jasnego miodu, 
- 175 ml mleka (zastąpiłam zimną wodą). 
Składniki na wierzch: 
- 1 łyżka czarnego sezamu (zastąpiłam czarnuszką), 
- 1 łyżka białego sezamu, 
- 1 łyżka płatków owsianych. 
Składniki do wysmarowania formy: 
- masło lub margaryna, 
- otręby pszenne. 

2. Przygotowanie 
Przepis na chleb na owsiance zaczyna się od wymieszania mąki z drożdżami. Do miski wsyp płatki owsiane, miód i sól. Podaję przepis z miodem, ale możesz pieczywo dosłodzić także cukrem. Wszystko zalej wrzątkiem. Dołóż także masło lub margaryną, zależnie od preferencji. Pomieszaj do momentu, aż tłuszcz się rozpuści.

Dolej zimnej wody. Kiedy owsianka nieco przestygnie, dołóż ją do mąki z drożdżami i wyrób ciasto. Najlepiej użyj miksera z hakami. Miksuj przez 15-20 minut. Ciasto będzie miało lepką i klejącą konsystencję. Następnie odstaw je do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość, co zajmie około godziny.

Po odczekaniu tego czasu ciasto delikatnie spłaszcz zwilżoną dłonią i przełóż je do keksówki wysmarowanej masłem albo margaryną i wysypanej otrębami. Wierzch ciasta wyrównaj zwilżonymi dłońmi i posyp przyprawami: sezamem, czarnuszką i płatkami owsianymi.

Tak przygotowany chleb odstaw do ponownego wyrośnięcia, aż ciasto powiększy się o 70-75 procent (co może zająć do pół godziny). Chleb z przepisu piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 50-60 minut. Po upieczeniu odczekaj chwilę, nim będziesz się nim delektować.


Oceń przepis

Liczba odsłon 1967

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz