Śniadanie

Jabłko w cieście ze słonecznikiem i miodem

Jabłko w cieście ze słonecznikiem i miodem

Jabłko w cieście ze słonecznikiem i miodem

Przepis na jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem to jedna z bardzo "fotogenicznych potraw". Uroczo wygląda na zdjęciu. Pod względem wizualnym wydaje się być bardzo skomplikowane, jest jednak banalnie proste. Pod spodem znajduje się kilka rad, które ułatwią sprawę. Ponieważ jest to przepis z miodem, ja już nie mam wątpliwości, co jutro będzie na śniadanie.


SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie 
3. Porady kulinarne


1. Składniki 
- 1 jabłko, 
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej, 
- coś do posłodzenia (u mnie 1,5 płaskiej łyżki stevi), 
- 1 jajko, 
- 1/3 szklanki mleka, 
- łyżeczka proszku do pieczenia, 
- 1/2 łyżeczki cynamonu. 
Składniki na karmelizowany słonecznik: 
- 1,5 łyżki miodu wielokwiatowego,
- 2 łyżki słonecznika łuskanego, 
- łyżeczka lub więcej cynamonu, 
- łyżeczka oliwy. 

2. Przygotowanie 
Wykonanie rozpocznij od pokrojenia jabłka na grube plasterki i wykrojenia ich środka. Nie obieraj owocu. Zgodnie z przepisem na karmelizowane jabłko, ciasto przygotuj z całego jajka, ubitego z mlekiem i słodkim dodatkiem. Następnie powoli dodawaj mąkę, cynamon i proszek. Prawidłowo wykonane ciasto będzie miało gęstą i lepką konsystencję. Mocz plastry jabłka w cieście z obu stron i kładź na rozgrzanej patelni, na małym ogniu i bez tłuszczu.

Przejdź do zrobienia dressingu ze słonecznika. W tym celu na patelnię wlej łyżeczkę oliwy. Kiedy się rozgrzeje wrzuć słonecznik i po chwili dodaj miód, jako że jest to przepis z miodem. Dobrze wymieszaj. Na koniec posyp cynamonem i ponownie połącz składniki. Polej jabłka.

3. Porady kulinarne
Na koniec kilka moich uwag:
- Kawałki jabłka muszą być grube, by zapobiec ich połamaniu.
- Ciasta starczy nawet na duże jabłko.
- Naczynie w którym moczysz jabłko w cieście powinno mieć płaskie dno – będzie łatwiej.
- Jest to dość pracochłonne danie, więc zrób je w momencie, kiedy masz trochę czasu (albo część czynności wykonaj wieczorem).
- Uważaj na karmelizowany słonecznik – potrafi przykleić się do wszystkiego. Jest też bardzo gorący, więc zachowaj ostrożność i od razu zalej patelnię wodą.


 

 

Oceń przepis

Liczba odsłon 2134

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz