Dynia nieodzownie kojarzy się z jesienią, stąd mój przepis na ciasto drożdżowe z dynią, awokado i miodem. Ciasto drożdżowe to poezja – miękkie, delikatne, po prostu rozpływa się w ustach. To przepis z miodem, który świetnie komponuje się ze słodkawym awokado.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki
- miód cynamonowy,
- 2-3 łyżeczki puree z dyni,
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej,
- 1 jajko,
- 1/2 dojrzałego awokado.
Składniki na rozczyn:
- łyżeczka drożdży (świeżych),
- łyżka mąki,
- łyżeczka cukru,
- odrobina letniej wody.
2. Przygotowanie
Zacznij od rozczynu. Pomieszaj rozkruszone drożdże z cukrem, mąką i odrobiną letniej wody (musisz wyważyć temperaturę pomiędzy zimną a gorącą). Odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Masa musi urosnąć, od tego zależy powodzenie całego ciasta.
Jeżeli tak się stało, roztrzep jajko mikserem, dodaj mąkę, rozczyn oraz puree z dyni. Ciasta z przepisu nie słodź cukrem, ponieważ dodajesz do niego bardzo słodki składnik - miód. Zamieszaj i odstaw pod przykryciem do lodówki na całą noc.
Rano ciasto wyjmij i usmaż z obu stron. Uzupełnieniem śniadania niech będzie awokado. Pokrój plasterki i polej je miodem.
Pisałam na początku, że przepis jest z miodem. Nie dodałam jednak, że najlepiej komponuje się ciasto z miodem cynamonowym.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.