Desery

Muffinki jabłkowe z czekoladą i miodem

Muffinki jabłkowe z czekoladą i miodem

Muffinki jabłkowe z czekoladą i miodem

Zdrowe i słodkie babeczki (naturalnie słodkie, wszakże to przepis z miodem) mogą być ukoronowaniem wielu okazji. Zabierzesz je ze sobą do pracy, poczęstujesz nimi rodzinę i znajomych. Deser zawsze się udaje, bo i przepis na muffiny jabłkowe jest prosty.


SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie


1. Składniki 
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego, 
- 2 średnie jabłka, 
- 3 jajka, 
- 2 łyżki oliwy z oliwek, 
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej, 
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 
- łyżeczka sody oczyszczonej, 
- 4 łyżki soku z cytryny, 
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (dość rzadki), 
- czekoladowe groszki / kropelki. 

2. Przygotowanie 
Zacznij od obrania jabłek i starcia ich na tarce (możliwie na drobną papkę). Ubij jajka mikserem. Dodaj jogurt i oliwę. Jest to przepis z miodem, dlatego nie zapomnij go dodać. Nadal miksuj. Na koniec dodaj jabłka (ale tylko mus, odlej sok) i ponownie wymieszaj.

W innym naczyniu przesiej mąkę i sodę, wymieszaj. Wlej do pojemnika zawartość drugiej – płynnej. Pomieszaj łyżką tylko do połączenia się składników. Nie przejmuj się grudkami, to nieodłączny element przepisu na muffiny z jabłkami. Dodaj jeszcze czekoladowe groszki i możesz piec.

Używam w tym celu foremek z silikonu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Musisz obserwować babeczki - będą dobre kiedy się lekko zezłocą. Ciepło polecam ten sprawdzony przepis na muffiny jabłkowe.


 

Oceń przepis

Liczba odsłon 2268

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz