Okres przedświąteczny jednoznacznie kojarzy się z szykowaniem słodkości. Mój przepis na pierniczki wpisuje się doskonale w to zamieszanie. Co ważne, przygotowywanie tych ciastek rozpocznij z wyprzedzeniem, by zdążyły odpocząć i by nie były twarde. Jeżeli weźmiesz się za to zbyt późno, jest na to rada – włóż do pojemnika ćwiartkę jabłka. Dzięki temu, że jest to przepis z miodem, przemycisz do pierniczków również trochę zdrowia.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki
- 0,5 szklanki miodu,
- 1 szklanka mąki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1/3 kostki masła,
- 1 łyżeczka sody,
- 2 łyżki przyprawy korzennej.
2. Przygotowanie
Przepis na pierniczki rozpoczyna się od włożenia miodu, cukru i masła do garnuszka, i delikatnego podgrzania – uważaj, żeby płynu nie zagotować, bo ciastka będą twarde. Zostaw do wystudzenia.
Mąkę wymieszaj z sodą i przyprawą do piernika. Przygotowane w ten sposób suche składniki dosypuj stopniowo do masy z miodem. Wyrób wszystko starannie na lśniące ciasto. Przykryj folią i wstaw do lodówki na godzinę.
Schłodzoną masę wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj. Przy pomocy foremek wytnij kształty i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmaruj ją uprzednio masłem. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 7-12 minut (zależnie od grubości).
Obserwuj pierniki. Są gotowe gdy się zezłocą, ale nadal są miękkie. Po wyjęciu od razu zdejmij je z blachy. Dekoruj po wystygnięciu. Ten przepis z miodem doskonale się sprawdzi nie tylko na bożonarodzeniowym stole.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.