Przepis na owsiane minibatoniki ma wiele zalet. Przygotowanie tej małej przegryzki jest bardzo proste. Za składniki finalnie zapłacisz o wiele mniej, niż za sklepowe słodycze muesli. Ponieważ jest to przepis z miodem, batoniki są również bardzo smaczne; a co najważniejsze – przygotujesz je samodzielnie w domu!
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki
- 35 ml miodu,
- 250 g płatków owsianych (nie błyskawicznych),
- 75 g suszonej żurawiny,
- 100 g orzechów laskowych,
- 50 g wiórków kokosowych,
- 100 g cukru,
- 120 g masła,
- 40 ml golden syrupu (jeśli nie macie, zastąpcie miodem),
- 100-150 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.
2. Przygotowanie
Przygotowanie słodkości z przepisu na minibatoniki rozpocznij od wymieszania w misce płatków, żurawiny, orzechów, wiórków i cukru. Masło rozpuść w rondelku. Nie zapomnij, że jest to przepis z miodem, dodaj go oraz golden syrup do masła. Pomieszaj dokładnie, ale nie dopuść do wrzenia.
Następnie zdejmij garnek z ognia. Wciąż gorącą masę dolej do suchych składników w misce, wszystko ma stać się mokre. Albo prostokątną, albo kwadratową formę o wymiarach 20×20 posmaruj masłem. Wyłóż na nią owsianą mieszankę, wyrównując jednocześnie powierzchnię i porządnie dociśnij. Wstaw masę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut. Co jakiś czas zaglądaj, batoniki powinny mieć złoty kolor.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź. Następnie pokrój na wygodne kawałki. Każdy z nich zamocz w rozpuszczonej czekoladzie i pozwól mu zastygnąć. Przepis na owsiane minibatoniki zakłada konieczność ich przechowywania w szczelnym pojemniku, z dala od wilgoci.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.