Desery

Amarantus z miodem i migdałami

Amarantus z miodem i migdałami

Amarantus z miodem i migdałami

Amarantus jest tym rodzajem zboża, które doskonale komponuje się z różnorodnymi składnikami. Dzisiejszy przepis na amarantus z miodem, migdałami i dynią jest efektem jednego z licznych eksperymentów. Wersja słodka zakłada pewną dowolność, więc jeżeli nie masz dyni, spokojnie możesz ją zastąpić wybranymi owocami. Nie zapomnij jednak, że jest to przepis z miodem i jego zdecydowanie nie może zabraknąć.

 

SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie

 

1. Składniki 
- 1 łyżka miodu (patoka), 
- pół szklanki amarantusa (użyłam ekologicznego), 
- 1,5 szklanki wody, 
- 2 łyżki soku z cytryny, 
- 4 łyżki zmielonych migdałów, 
- 2 łyżki posiekanych pistacji, 
- pół słoiczka dyni z zalewy. 

2. Przygotowanie 
Zacznij od odsączenia dyni z zalewy i pokrojenia jej w drobną kostkę. Sok z cytryny pomieszaj z produktem pszczelim, jest to bowiem przepis z miodem. Amarantus wsyp do garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia a następnie gotuj przez kolejnych 12–15 minut. Odsącz go dokładnie na sitku o bardzo małych oczkach.

Gotowe zboże pomieszaj z migdałami, dynią, pistacjami i syropem miodowo – cytrynowym. Przepis na amarantus każe, byś przed podaniem posypał danie zmielonymi migdałami.

Oceń przepis

Liczba odsłon 1413

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz