Mleczko pszczele

Źródło zdjęcia: https://en.wikipedia.org/wiki/Royal_jelly#/media/File:Weiselzellen_68a.jpg Autor: Waugsberg

Mleczko pszczele

Od wieków umysły ludzi zaprzątała myśl o odszukaniu magicznego eliksiru młodości, niezwykłej materii dającej długowieczność i witalność. Okazuje się, że mleczko pszczele ma wiele cech sprawiających, że czasem jest właśnie w ten sposób postrzegane. Czy jest to uzasadnione? Spróbuję przedstawić najważniejsze cechy i zalety tego produktu dla ludzkiego organizmu.

 

SPIS TREŚCI: 
1. Mleczko pszczele - jak powstaje?
2. Mleczko pszczele - opinie
3. Mleczko pszczele - skład
4. Mleczko pszczele - właściwości i zastosowanie
5. Mleczko pszczele - wygląd i dawkowanie
6. Mleczko pszczele - cena

 

1. Mleczko pszczele - jak powstaje?
Mleczko pszczele jest wytwarzane w gruczołach pszczół. Są do tego zdolne jedynie młode robotnice w wieku od 5 do 14 dni. W rodzinie pszczelej mleczko ma niezwykle istotne znaczenie.

Karmione są nim larwy robotnic i trutni przez pierwsze trzy dni. Larwy, z których powstają matki pszczele otrzymują ten pokarm przez pierwsze 5 dni i na dodatek w znacznie większej obfitości.

2. Mleczko pszczele - opinie 
Dlaczego mleczko pszczele wzbudza takie zainteresowanie? Okazuje się bowiem, że pszczele królowe (dla których jest to podstawowy pokarm) żyją nawet 5 lat, czyli nawet 60-krotnie dłużej niż pszczoły robotnice w okresie lata, gdy odżywiają się nektarem z kwiatów rolnych upraw, dziko rosnących ziół i drzew.

Skoro miód ma tak zbawienny wpływ na ludzkie zdrowie, to jakiż wobec tego niesamowity wpływ musi nań wywierać pszczele mleczko? Po części odpowiedź na to pytanie można odnaleźć w badaniach składu tego niesamowitego produktu pszczelego.

3. Mleczko pszczele - skład
Do tej pory w trakcie badań laboratoryjnych udało się już ustalić 97% składu mleczka pszczelego. Pozostała część jest wciąż tajemnicą oczekującą na rozwikłanie.

Spośród rozpoznanych już składników można wymienić szereg witamin z grupy B, witaminy C, D, E, 25 różnych aminokwasów, kwas deoksyrybonukleinowy, hormony, inhibiny, enzymy, a także gamę ponad 20 makro- i mikroelementów, jak choćby: fosfor, potas, żelazo, mangan, nikiel, magnez, krzem i wiele innych. Na 66% objętości mleczka pszczelego składa się woda, kolejne 15% to cukry, a 13% to aminokwasy. Skład uzupełniają lipidy. 

4. Mleczko pszczele - właściwości i zastosowanie
Mleczko pszczele może wspomagać zdrowotność ludzi od samego początku, od chwili poczęcia aż po kres życia. Jest produktem polecanym kobietom w ciąży, gdyż redukuje ryzyko poronienia. Podawane niemowlętom w pierwszych dniach życia zwiększa łaknienie mleka, podnosi masę ciała. U dzieci mleczko pszczele można wykorzystywać w leczeniu anemii (głównie dlatego, że jest bogate w żelazo).

Stosowanie mleczka pszczelego daje dobre rezultaty przy zwalczaniu chorób układu krwionośnego. Działa przeciwcukrzycowo, ma także pozytywny wpływ na ochronę wątroby przed zatruciami substancjami toksycznymi. Polepsza ogólne funkcjonowanie systemu trawiennego. Jest pomocne w leczeniu otyłości, a także działa moczopędnie. Stosowanie mleczka pszczelego w leczeniu zapalenia spojówek powoduje szybszą poprawę.

Mleczko pszczele znajduje też zastosowanie w geriatrii (leczeniu ludzi starszych), gdyż jest obfite w związki biologicznie aktywne. Medycyna nie zna drugiego produktu naturalnego o tak niezwykłych i wszechstronnych właściwościach i zastosowaniach. 

5. Mleczko pszczele - wygląd i dawkowanie
Mleczko pszczele ma kremowy kolor, delikatnie wpadający w żółć. W smaku jest cierpkie, niekoniecznie przyjemne. Ma konsystencję galaretowatą. Można je spożywać wkładając kropelkę pod język i czekając aż się rozpuści. Mleczko pszczele można także wymieszać z miodem w proporcji 1:50. 

6. Mleczko pszczele - cena
Cena mleczka pszczelego jest zróżnicowana. Najbardziej opłaca się zakup większego opakowania, na przykład 100 g. Wtedy koszt mleczka pszczelego wyniesie około 200-250 zł, ale i tak będzie proporcjonalnie niższy niż przy zakupie mniejszego słoiczka, na przykład 20 g. Cena za takie opakowanie to 65-70 zł.

Osoby, które nie miały wcześniej kontaktu z tym niezwykłym produktem powinny zacząć stosowanie mleczka pszczelego od mniejszego opakowania. Po przekonaniu się o tym, jak zbawienne działanie ma mleczko pszczele, zawsze będą mogły dokupić słoiczek o zwiększonej pojemności.

mleczko pszczele

Oceń przepis

Liczba odsłon 2499

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz