Śniadanie

Torcik naleśnikowy z miodem

Torcik naleśnikowy z miodem

Torcik naleśnikowy z miodem

Naleśniki są świetnym tematem kulinarnym – łatwo i szybko się je przygotowuje, a w zależności od tego, czym zostaną posmarowane, przybierają różne smaki. Tym razem z usmażonych naleśników stworzyłam mini torcik, który mnie samą zaskoczył smakiem. :)

Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 3 szklanki mleka,
- 1 łyżka masła,
- 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie),
- 4 płaskie łyżki cukru + cukier do twarogu,
- 400 g twarogu półtłustego,
- 3 łyżki konfitury brzoskwiniowej,
- 4 łyżki płynnego miodu,
- kilka łyżek gęstej śmietany 18%,
- cynamon,
- cukier puder do posypania.

Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę.

Żółtka, masło, 4 łyżki cukru ucieramy. Dolewamy mleko, wsypujemy mąkę i miksujemy do dokładnego połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (jeśli jest za gęste dodajemy mleka). Dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie. Odstawiamy na kilka minut.

Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki.

Twaróg mieszamy ze śmietaną, cukrem i cynamonem (ilość według uznania).

Na dno tortownicy kładziemy pierwszy naleśnik, smarujemy go 2 łyżkami miodu i przykrywamy drugim naleśnikiem. Na tak przygotowany spód układamy kolejne warstwy:
- twaróg;
- naleśnik;
- twaróg;
- naleśnik;
- 3 łyżki konfitury brzoskwiniowej;
- naleśnik;
- twaróg;
- naleśnik;
- miód;
- naleśnik;
- cukier puder.

Po położeniu każdej warstwy dociskamy torcik. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Smacznego! :)

Oceń przepis

Liczba odsłon 1864

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz