Miód na przeziębienie - na co uważać?

Miód na przeziębienie - na co uważać?

Miód na przeziębienie - na co uważać?

Na co należy uważać, a czego unikać w przypadku chęci sięgnięcia po miód w momencie walki z przeziębieniem?


SPIS TREŚCI: 
1. Mleko z miodem
2. Herbata z miodem


1. Mleko z miodem 
Stosowanie miodu jako lekarstwa na przeziębienie, jest obecnie coraz częstsze. Więcej mówi się o niekorzystnych skutkach nadużywania antybiotyków. W związku z tym docenia się zdrowotne właściwości miodu. Społeczeństwo coraz chętniej powraca do dawnych naturalnych metod. Miód na przeziębienie ma swoje głębokie uzasadnienie. Ta substancja działa bakteriobójczo i to również na szczepy odporne na antybiotykoterapię. Dlatego bardzo dobrze sprawdzi się on na samym początku choroby, kiedy zaledwie czujemy, że „coś nas bierze”.

Co pewnie zaskakujące dla wielu osób, należy unikać picia mleka z miodem, ponieważ ten produkt wręcz sprzyja namnażaniu się niekorzystnych drobnoustrojów - jest dla nich pożywką. W przypadku rozpoczęcia infekcji, unikać należy wszelkich produktów mlecznych, mleka, jogurtu czy kefiru.

2. Herbata z miodem 
Miód w medycynie naturalnej łączy się z herbatą (ważne – ciepłą, nie gorącą). Najlepiej na przeziębienie zadziała miód lipowy, ponieważ skutecznie pozbywa się bakterii oraz działa wykrztuśnie i łagodząco, poprzez swój delikatny smak. W przypadku bólu gardła należy unikać miodu spadziowego, ponieważ jest ostry w smaku i nieprzyjemny dla podrażnionego gardła.

Oceń przepis

Liczba odsłon 1544

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz