Składniki odżywcze miodu

Składniki odżywcze miodu

Powszechnie wiadomo, że miód jest substancją bardzo zdrową, dlatego warto korzystać z jego dobroczynnych funkcji. Mało jednak kto jest w stanie szczegółowo wyliczyć jego składniki, dzięki którym bywa nazywany „płynnym złotem”.


SPIS TREŚCI:
1. Miód - węglowodany
2. Miód - kwasy organiczne
3. Miód - białko i inne
4. Miód - witaminy
5. Skład chemiczny miodu


1. Miód - węglowodany 
Największa część związków z których składa się miód, to węglowodany. Jest to średnio nawet 77%. Wśród nich przeważają cukry proste, zawartość fruktozy to 38%, natomiast glukozy – 30%. Wysokość dodatku sacharozy jest uzależniona od odmiany: od 0,8% w miodzie gryczanym i wrzosowym, aż do 7,7% w miodzie akacjowym. Średnio ta wysokość to 1,3%.

W skład miodu wchodzą również dwucukry redukujące, z czego największa ilość przypada na maltozę - do 5,4%. Z kolei z grona trójcukrów jest to melecytoza, którą spotkać można w miodach spadziowych (nawet do 28%). Oprócz tego w różnych odmianach i typach miodu stwierdzono niezbyt duże ilości 22 cukrów (na przykład trehalozy, izomaltozy, melibiozy i gencjobiozy).

2. Miód - kwasy organiczne 
Inną grupą składników miodu stanowią kwasy organiczne pochodzące z nektaru lub spadzi. Ich ilość waha się od 0,05% do 1,2%. Właśnie one mają zasadniczy wpływ na smak miodu. Najwięcej jest kwasów glukonowych, jabłkowych i cytrynowych. Mniej licznie występują kwasy: mlekowe, bursztynowe, winowe, szczawiowe, masłowe, propionowe, mrówkowe i octowe. Warto pamiętać, że oprócz nich w miodzie jest jeszcze 15 innych kwasów, łącznie z benzoesowym i pirogronowym.

3. Miód - białko i inne 
Białko w miodzie występuje mniej licznie. Jego zawartość zazwyczaj nie przekracza 0,5%. Zazwyczaj są to albuminy i globuliny, które pochodzą z gruczołów gardzielowych produkujących miód pszczół. Zawiera on również bardzo nieliczne wolne aminokwasy (średnio 0,03%).

Olejki eteryczne biorą w miodzie swój początek w kwiatach. Są to wyższe alkohole alifatyczne, aldehydy, ketony, estry i związki polifenolowe. 

Związki azotowe, które swoich przedstawicieli mają w miodzie, to enzymy. Ich pochodzenie wynika ze sposobu produkcji miodu, a więc pochodzą z wydzielin gruczołów ślinowych pszczół. Najbardziej znaczące to: inwertaza, amylaza alfa i beta (diastazy) oraz oksydaza glukozy. Mniej liczne to na przykład lizozym.

4. Miód - witaminy 
Miód w medycynie wykorzystuje się głównie z powodu obecności w nim witamin. Nie jest to jednak duża ilość. Jest zmienna w zależności od występowania pyłku kwiatowego i mleczka pszczelego. Występują w nim witaminy z grupy B (B1, B2, B6), C, A, kwas foliowy niezbędny kobietom w ciąży, kwas nikotynowy i kwas pantotenowy.

Spośród innych składników, miód zawiera najwięcej potasu (4 mg/g), fosforu, magnezu i wapnia. Nieco mniejsza ilość przypada na żelazo, krzem, siarkę, miedź, fluor, cynk i mangan. Inne istotne pierwiastki to kobalt, molibden, chrom i jod.

5. Skład chemiczny miodu 
Reasumując, przeciętny miód zawiera w swoim składzie:
- około 80% węglowodanów (jest to głównie fruktoza i glukoza);
- kwasy organiczne (glukonowy, jabłkowy i cytrynowy);
- olejki eteryczne pochodzące z kwiatów;
- barwniki (na przykład ß-karoten, karotenoidy, ksantofil);
- różnorodne enzymy;
- mikroelementy i witaminy oraz
- kwasy (foliowy, pantotenowy i biotynę).

Tak duża zawartość różnorodnych składników sprawia, że zastosowanie miodu w medycynie może być naprawdę bardzo szerokie.

Oceń przepis

Liczba odsłon 2231

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz