Sorbet miodowo-truskawkowy

Źródło zdjęcia: FreeImages.com / des dessel

Sorbet miodowo-truskawkowy

Przepis na sorbet miodowo-truskawkowy to propozycja dla wszystkich miłośników letnich smaków. Delikatna konsystencja tego deseru skusi każdego łakomczucha. Nie zawiera on cukru (wszak to przepis z miodem), dzięki czemu możesz pozwolić sobie na niego bez zbędnych obaw. Akcent miodowy nadaje mu bardziej elegancki wyraz.


SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie


1. Składniki 
- 6 łyżek miodu, 
- ok. 80 dkg świeżych truskawek, 
- 0,5 cytryny, 
- 1 szklanka przegotowanej zimnej wody.

2. Przygotowanie 
Przepis na sorbet zaczyna się od umycia i pozbawienia truskawek szypułek. Lekko osusz je na papierowym ręczniku. Przełóż owoce do plastikowego pudełka, zamknij i lekko zamroź. Po kilku godzinach przełóż zawartość pojemnika do miski blendera. Dodaj do nich miód i wyciśnięty sok z cytryny. Zmiksuj, dolewając stopniowo przegotowaną, zimną wodę (albo wodę mineralną niegazowaną).

W razie konieczności gotowy sorbet wstaw jeszcze na pół godziny do zamrażarki. Podawaj w ozdobnych pucharkach niezwłocznie po wyjęciu. Ponieważ jest to przepis z miodem, możesz taki słodki deser bez wyrzutów sumienia zaproponować również dzieciom.

Oceń przepis

Liczba odsłon 2291

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz