Likier miętowy z miodem

Likier miętowy z miodem

Przepis na likier miętowy to dobry sposób na naturalny dodatek do ciast i deserów. Sprawdzi się na przykład do nasączenia biszkoptu w torcie. Ma także właściwości zdrowotne. Ponieważ to przepis z miodem i miętą, możesz pić go na poprawę trawienia. Efekt przepisu na likier miętowy to zdrowa konkurencja dla produktu ze sklepu.


SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie


1. Składniki 
- 1,5 szklanki jasnego miodu, 
- 1 duży słoik samych listków z mięty, 
- 0,5 l spirytusu 96%, 
- 4,5 szklanki wódki Żubrówki, 
- 1 l wody, 
- 750 g cukru. 

2. Przygotowanie 
Na początku umyj i osusz listki mięty. Włóż je do słoika 1,5 litrowego. Połącz miód, wódkę i spirytus, wymieszaj i zalej płynem miętę. Zakręć i wynieś w ciemne, chłodne miejsce na 7 dni.

Po tym czasie dokładnie odcedź. Listki odciśnij przez gazę. Następnie zagotuj wodę z cukrem do jego rozpuszczenia i wystudź. Zimny syrop wymieszaj z alkoholem i przelej do butelek. Ponownie odstaw, koniecznie w ciemne i chłodne miejsce.

Jest to przepis z miodem. Reguluj ilość tego składnika zależnie od swoich preferencji smakowych. Jeżeli lubisz mocny likier, daj go mniej. Po przygotowaniu zasadniczo od razu nadaje się do picia, lepszy jednak jest długo stojący. Wprost po dodaniu cukru płyn będzie zielony. Po pewnym czasie zbrązowieje. To normalne.

Oceń przepis

Liczba odsłon 1889

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz