Obiad

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Przepis na roladę z szynki łączy w sobie delikatny smak ziołowej pasty ze słodyczą moreli. To dobry pomysł zarówno na elegancką przekąskę, jak i polane sosem danie główne. Spróbuj, a na pewno się rozsmakujesz w tej potrawie. Wszystkie przepisy z miodem zapewniają bowiem mięsu subtelny aromat.


SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie


1. Składniki 
- 1 łyżka miodu, 
- 1kg szynki wieprzowej, 
- garstka suszonych moreli, 
- sok wyciśnięty z 3 dużych pomarańczy, 
- 1 nieduża marchewka, 
- 1 opakowanie ziół prowansalskich, 
- olej rzepakowy, 
- sól, 
- pieprz. 
Niezbędne będą również: 
- folia aluminiowa, 
- sznurek do związania rolady. 

2. Przygotowanie 
Szynkę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pozbaw ją większych kawałków tłuszczu i żyłek. Następnie rozkrój ją ostrym nożem na kawałek grubości jednego-półtora centymetra. Z każdej strony obsyp ją odrobiną soli i pieprzu. Odstaw do lodówki na przynajmniej godzinę.

W tym czasie morele pokrój na połówki. Pomieszaj sok pomarańczowy z miodem i umieść w nim owoce. Również odstaw na godzinę.

Zrób pastę z ziół prowansalskich i oleju. Powinna ona mieć gęstą konsystencję, ale jednocześnie dać się rozprowadzić na mięsie. Teraz wyjmij mięso z lodówki. Wewnątrz nasmaruj je pastą z ziołami. Na to ułóż gęsto morele w miodzie. Zawiń szynkę na kształt rolady, otocz ją sznurkiem. Wierzch mięsa posmaruj pastą.

Przepis na roladę z szynki mówi o jej pieczeniu przez 45 minut w 180 stopniach. Zawiń ją niezbyt ciasno w folię aluminiową. Po podanym czasie odwiń górę folii, włóż do sosu pokrojoną w cienkie plastry marchewkę i resztę moreli. Polej szynką sokiem z pomarańczy spod moreli i dopiecz jeszcze przez 30 minut, bez przykrycia. Polewaj pieczeń wytworzonym sosem. Po upływie tego czasu wyjmij mięso, zdejmij z niego sznurek i pokrój na centymetrowe plastry.

Przepis z miodem dobrze pasuje do wieprzowej szynki. To połączenie zdecydowanego w smaku mięsa i lekkości miodu. Do tego słodkie morele i orzeźwiające zioła. To naprawdę przepis wart wypróbowania.

Oceń przepis

Liczba odsłon 1022

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz