Dwójniak - miód pitny

Dwójniak - miód pitny

Przepis na dwójniak to przepis na miód pitny naturalnie słodki. Ma on bardzo wysoką zawartość cukru. Okres jego wytwarzania jest długi, trwa od 3 do 5 lat, przez co rzadko bywa robiony w warunkach domowych. Jednak warto znać ten przepis na miód pitny.

 

SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie

 

1. Składniki
- 5 l miodu pszczelego (patoka),
- 5 l wody, 
- 40-45 g kwasu cytrynowego, 
- 3,5-4 g fosforanu amonowego (pożywka dla drożdży).

2. Przygotowanie
Jak już było wspomniane, brzeczka miodu dwójniaka jest gęsta i zawiera w składzie około 50% cukru. Dlatego do jego ferentacji użyj specjalnych drożdży miodowych, które lepiej poradzą sobie z tak stężonym zacierem cukrowym i wysoką temperaturą wytwarzania.

Fermentacja w przypadku tego miodu jest bardzo powolna. Nie cały zawarty w brzeczce cukier jest w niej przerabiany na spirytus. Część jego zostaje i dlatego efekt tego przepisu z miodem jest tak wyjątkowo słodki. Przygotuj się na długie czekanie na gotowy produkt. Podane proporcje są wystarczające na 10 litrów wyrobu.

dwójniak miód pitny

Oceń przepis

Liczba odsłon 4218

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz