Wiosną zawsze ma się ochotę na jakieś świeże smaki. Przepis na sałatkę ze szpinakiem wychodzi temu naprzeciw. Zawiera w sobie chrupiący boczek, lekkie pomidorki i pikantny ser pleśniowy... ale głównym dodatkiem jest winegret. Ten sos to przepis z miodem i musztardą, dzięki czemu smak będzie słodko-pikantny.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki
- 100 g szpinaku baby,
- 10 dag wędzonego boczku,
- 150 g pomidorków cherry,
- 80 g sera pleśniowego Rokpol (użyłam lazura błękitnego),
- 1 łyżka pestek z dyni,
- 1 łyżka pestek słonecznika.
Składniki na sos winegret:
- 1 łyżeczka miodu (patoka),
- 1 ząbek czosnku,
- 4 łyżki oliwy extra virgin,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- przyprawy (sól, pieprz).
2. Przygotowanie
Cienkie paski boczku podsmaż na patelni aż do uzyskania idealnego stopnia chrupkości. Szpinak przełóż na durszlak, umyj i odsącz. Pomidorki cherry pokrój na dwie części. Pokrój także ser pleśniowy.
W niewielkim słoiku (albo shakerze) wymieszaj oliwę, musztardę i sok z cytryny. Nie zapomnij, że to przepis z miodem i dodaj także ten składnik. Potrząsaj energicznie.
Na suchej patelni upraż pestki słonecznika i dyni. Na talerzu albo półmisku, zależnie od preferencji, ułóż szpinak, posyp ser pleśniowy, pomidorki i pestki. Całość polej winegretem. Na wierzch połóż plastry boczku i polej sałatkę wytopionym z niego tłuszczem.
Ten przepis na sałatkę ze szpinakiem to pomysł na szybką i sycącą przekąskę nie tylko na wiosnę.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.