Obiad

Szaszłyki z miodową marynatą

Szaszłyki z miodową marynatą

Szaszłyki z miodową marynatą

Przepis na szaszłyki z miodową marynatą to prawdziwa eksplozja smaków. Szaszłyki można podać na wiele okazji, bo równie dobrze będą smakować upieczone na grillu, co w domowym piekarniku. Ten przepis z miodem zawdzięcza swój nietypowy smak właśnie obecności miodu w marynacie. Wszystko równoważy sos porzeczkowy, kwaśny w wymowie. Podane proporcje wystarczą na mniej więcej 8 szaszłyków.


SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie 
3. Porady


1. Składniki 

Szaszłyki: 
- 35 dag wędzonego boczku (najlepiej w plastrach),
- 50 dag fileta z kurczaka,
- kilka liści bazylii,
- ok. 10 szpikulców do szaszłyków oraz moździerz. 

Marynata:
- 1,5 łyżki miodu (patoka), 
- 1/2 łyżeczki goździków,
- szczypta chili, 
- szczypta soli, 
- 2 łyżki oliwy z oliwek, 
- 1 ząbek czosnku. 

Sos:
- 3 łyżki cukru, 
- 1 ząbek czosnku, 
- 30 dag czarnej porzeczki, 
- 3/4 szklanki białego lub czerwonego, wytrawnego lub półwytrawnego wina, 
- łyżeczka posiekanego tymianku (lub suszonego), 
- przyprawy: sól, pieprz. 

2. Przygotowanie 
Zacznij od przygotowania marynaty. W moździerzu utłucz goździki i czosnek. Dodaj do tego odrobinę oliwy, miód oraz wszystkie inne przyprawy. Kurczaka pokrój w grubą kostkę i starannie obtocz w marynacie. Odstaw na 20-30 minut.

Teraz zajmij się sosem. Na patelnię nasyp cukier i roztop go na niewielkim płomieniu, uważając by się nie przypalił. Dolej trochę wody, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i czarną porzeczkę. Całość zalej winem. Pozwól mu się podgotować przez około 10 minut. Następnie starannie zmiksuj. Przypraw do smaku.

Ten przepis na szaszłyki proponuje oryginalny sposób na nadziewanie mięsa na patyki. Każdy kawałek kurczaka owiń plasterkiem boczku i połóż na wierzch listek bazylii. W ten sposób nadziewaj. Powinno wyjść po 3 kawałki na jeden szpikulec. Piecz je najpierw w 230 stopniach przez 25-30 minut. Pięć minut przed końcem zwiększ temperaturę do 250 stopni, by mięso ładnie się przypiekło. Jeżeli masz, włącz funkcję grilla.

3. Porady
Efekt tego przepisu z miodem smakuje wybornie zarówno na gorąco, z ciepłym sosem porzeczkowym, jaki i na zimno. Dobierz swoje ulubione dodatki.

Oceń przepis

Liczba odsłon 2584

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz