Marlenka - ciasto z miodem

Marlenka - ciasto z miodem

Przepis na ciasto z miodem o nazwie „Marlenka” nie należy do prostych. To wersja raczej dla bardziej ambitnych cukierników. Jest to ciasto przekładane, więc trzeba mieć nieco wprawy przy jego układaniu. Jednak ten przepis z miodem swoim smakiem rekompensuje wszystkie trudy przygotowania i z pewnością zachwyci niejednego. Użyty w nim krem, pomimo zawartości masy kajmakowej, nie jest przesadnie słodki. Przepis na to ciasto z miodem najlepiej zrealizować na dzień przed podaniem, wtedy miodowe placki zmiękną i całość będzie rozpływać się w ustach.


SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie


1. Składniki 

Składniki na masę:
- puszka masy kajmakowej (w temperaturze pokojowej), 
- 1/2 l mleka, 
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy + 3 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru), 
- 250 g masła (w temperaturze pokojowej). 

Składniki na ciasto:
- 3 łyżki miodu,
- 600 g mąki pszennej,
- 120 g masła,
- 250 g cukru pudru,
- 1 łyżka sody,
- 1-1,5 łyżeczki octu,
- 2 duże jajka.

2. Przygotowanie 
Ugotuj budyń na mleku zgodnie z instrukcją na jego opakowaniu. Odstaw do ostudzenia. Masło utrzyj z masą kajmakową. Ciągle miksując dodawaj po łyżeczce budyniu. Następnie miskę przykryj folią i odstaw w chłodne miejsce.

W rondelku rozpuść masło z cukrem i dodatkiem miodu. W kubku wymieszaj sodę z octem (uwaga, będzie się pienić!). Dodaj do masy z masła i miodu. Zmniejsz palnik i mieszaj cały czas, aż całość stanie się złocista. Odstaw na chwilę do przestygnięcia.

Gdy tak się stanie dodaj jajka i energicznie mieszaj, by jajka się nie ścięły. Kolejno, stopniowo dodawaj mąkę. Wyrób ciasto - możesz przełożyć je na stolnicę, by ułatwić sobie pracę. Podziel całość na 6 równych kawałków i wałkuj blaty. Wykładaj je na wysmarowaną masłem formę 25x25 cm.

Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 5-7 min. Ciasto przekładaj przygotowaną masą. Wierzch również posmaruj. Możesz go posypać okruchami ciasta. Wstaw do lodówki.

Efekt przepisu z miodem warto wykorzystać jako słodki poczęstunek z jakiejś uroczystej okazji. Z pewnością przypadnie do gustu biesiadnikom.

Oceń przepis

Liczba odsłon 2373

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz