Szynak pieczona w domu ma wiele zalet. Oprócz tego, że robiona jest z dodatkiem tylko naturalnych składników, to może być zarówno daniem obiadowym, jak i wędliną na kanapki. Przepis na szynkę miodowo-musztardową wspaniale równoważy te dwa aspekty. Gwarantuję, że ten przepis z miodem stanie się twoim ulubionym sposobem przyrządzania mięsa.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
3. Porady
1. Składniki
- 1/4 szklanki miodu,
- 1,5 kg szynki wieprzowej,
- sól,
- pieprz,
- 1/4 szklanki musztardy Dijon,
- 1/4 szklanki oliwy,
- świeży rozmaryn (ewentualnie suszony).
2. Przygotowanie
Szynkę umyj i osusz. Obficie ją posól i posyp pieprzem oraz rozmarynem. Tak przygotowaną włóż na noc do lodówki. Przygotuj sos. Przepis na szynkę proponuje, by wykonać go z miodu zmieszanego z musztardą, oliwą i rozmarynem. Odlej jego 1/4, pozostałą częścią polej mięso i piecz je w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Czas pieczenia to, w zależności od wagi mięsa, około 1,5 godziny. Pamiętaj, by pod koniec odkryć szynkę, by ładnie się zarumieniła. Zajrzyj od czasu do czasu do piekarnika, by polać mięso sosem. Po wyłączeniu grzania, możesz jeszcze zostawić szynkę wewnątrz piekarnika na 20-30 minut. Wówczas nabierze soczystości.
3. Porady
Jeżeli ten przepis z miodem wykorzystujesz na obiad, możesz polać mięso resztką sosu. Na zimno sprawdzi się tak samo dobrze.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.