Obiad

Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

Szynak pieczona w domu ma wiele zalet. Oprócz tego, że robiona jest z dodatkiem tylko naturalnych składników, to może być zarówno daniem obiadowym, jak i wędliną na kanapki. Przepis na szynkę miodowo-musztardową wspaniale równoważy te dwa aspekty. Gwarantuję, że ten przepis z miodem stanie się twoim ulubionym sposobem przyrządzania mięsa.


SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie 
3. Porady


1. Składniki 
- 1/4 szklanki miodu, 
- 1,5 kg szynki wieprzowej,
- sól,
- pieprz,
- 1/4 szklanki musztardy Dijon,
- 1/4 szklanki oliwy,
- świeży rozmaryn (ewentualnie suszony). 

2. Przygotowanie 
Szynkę umyj i osusz. Obficie ją posól i posyp pieprzem oraz rozmarynem. Tak przygotowaną włóż na noc do lodówki. Przygotuj sos. Przepis na szynkę proponuje, by wykonać go z miodu zmieszanego z musztardą, oliwą i rozmarynem. Odlej jego 1/4, pozostałą częścią polej mięso i piecz je w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

Czas pieczenia to, w zależności od wagi mięsa, około 1,5 godziny. Pamiętaj, by pod koniec odkryć szynkę, by ładnie się zarumieniła. Zajrzyj od czasu do czasu do piekarnika, by polać mięso sosem. Po wyłączeniu grzania, możesz jeszcze zostawić szynkę wewnątrz piekarnika na 20-30 minut. Wówczas nabierze soczystości.

3. Porady 
Jeżeli ten przepis z miodem wykorzystujesz na obiad, możesz polać mięso resztką sosu. Na zimno sprawdzi się tak samo dobrze.

Oceń przepis

Liczba odsłon 2469

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz