Dodatki do obiadu

Sałatka z ogórków w zalewie miodowo-octowej

Sałatka z ogórków w zalewie miodowo-octowej

Sałatka z ogórków w zalewie miodowo-octowej

Ten przepis na sałatkę z ogórków w zalewie nieodmiennie kojarzy mi się z przetworami skwapliwie przygotowywanymi na zimę, żeby zachować na te chłodne miesiące chociaż odrobinę smaku lata. Udaje się to jej znakomicie. Tym bardziej, że jest przy niej pełna dowolność dodatków, więc na pewno znajdziesz połączenie smakowe idealne dla siebie. Jest to przepis z miodem, dzięki czemu zalewa zyskuje niesamowity posmak.


SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie


1. Składniki (na około dwa litrowe słoiki) 
- 6 łyżek miodu rzepakowego, 
- nieduże ogórki gruntowe,
- 700ml wody,
- pół szklanki octu spirytusowego,
- 2 płaskie łyżki cukru,
- 2 płaskie łyżki soli,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- płaska łyżeczka gorczycy. 

2. Przygotowanie 
Przepis na sałatkę z ogórków zacznij wykonywać od zrobienia zalewy. W tym celu pomieszaj w garnku wodę, ocet, miód oraz resztę przypraw i doprowadź do wrzenia. Dolej do niej 4 łyżki oleju i zamieszaj wszystko.

Ogórki obierz ze skórki i pokrój na naprawdę cieniusieńkie plasterki. Umieść je w słoiku. Ma być ich sporo, jednak nie możesz upychać ich na siłę. Zalej je zalewą. To w zasadzie wszystko. 

Możesz ten przepis z miodem zmodyfikować i dodać na przykład marchewkę startą na tarce... albo pokrojony koperek. Zastanów się po prostu, co dobrze komponuje się z tym składnikiem.

Oceń przepis

Liczba odsłon 3025

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz