Sałatki

Korzenna sałatka z tofu na jabłkach z miodem

Korzenna sałatka z tofu na jabłkach z miodem

Korzenna sałatka z tofu na jabłkach z miodem

Mój przepis na korzenną sałatkę jest troszkę oszukany, bo zamiast śledzia używam w niej tofu. Nie obawiaj się połączenia smaku słonego z cynamonem. To naprawdę zgrany duet. Niżej przedstawiony przepis z miodem jest naprawdę smaczny, a do tego w pełni wegetariański.


SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie


1. Składniki 
- 2 łyżeczki miodu, 
- 1 porcja tofu a’la śledź w occie, 
- 3 jabłka, 
- 2 łyżki rodzynków, 
- 1 średnia cebula, 
- sok z 1 cytryny, 
- oliwa, 
- cynamon, 
- pieprz,
- sól. 

2. Przygotowanie 
Przygotowanie zacznij od pokrojenia tofu w kostkę. Z jabłek ukrój 5-6 plastrów, nie obieraj ich wcześniej. Po okrojeniu pozostałą część owoców obierz i również pokrój w kostkę. Plasterki od razu posmaruj sokiem z cytryny, by zapobiec ich ciemnieniu. Kostki z jabłek pomieszaj z tofu i skrop je sokiem z cytryny (zostaw dwie łyżeczki na później).

Obierz cebulę, również pokrój w kostkę i podsmaż przez chwilę na oliwie. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut, żeby zmiękły. Po tym czasie odsącz. Tak przygotowane składniki dodaj do tofu. Jest to przepis z miodem, więc pomieszaj go z pozostałą częścią soku z cytryny, cynamonem, solą i pieprzem. 

Polej składniki sałatki dressingiem i wymieszaj. Gotowe danie wyłóż na plasterki jabłek i serwuj w ten sposób. Możesz również do tego celu użyć kokilek. Mam nadzieję, że mój przepis na korzenną sałatkę przypadnie ci do gustu!

Oceń przepis

Liczba odsłon 1815

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz