Nasiona chia, zwane inaczej szałwią hiszpańską, posiadają mnóstwo dobroczynnych dla naszego organizmu składników. Przede wszystkim to niezbędny błonnik, białko, wapń oraz wiele, wiele więcej. Gdy dodam, że mnóstwo w nich przeciwutleniaczy, a do tego są produktem dietetycznym, powstaje wizja niemalże idealna. Możliwości zastosowania nasion chia w kuchni są olbrzymie. Dobrze komponują się ze smakiem słodkim, dlatego każdy przepis z miodem będzie do nich pasował. Dziś przedstawię przepis na czekoladowy pudding.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki (na 2 porcje):
- 2 łyżki miodu (patoka),
- 1,5 szklanki mleka,
- 1/3 szklanki nasion chia,
- 1/4 szklanki kakao,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 0,5 łyżeczki soli morskiej,
- orzechy włoskie (do posypania).
2. Przygotowanie
Nasiona chia zalej mlekiem i włóż do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie ziarna namoczone w mleku (wraz z mlekiem) umieść w malakserze, dodaj kakao, cynamon i sól. Nie zapominaj, że jest to przepis z miodem, więc nie może zabraknąć również tego składnika. Miksuj produkty aż będą gładkie i kremowe (konsystencją mają przypominać jogurt).
Gotową masę przelej do ozdobnych pucharków, po wierzchu posyp orzechami włoskimi. Ponownie wstaw do lodówki na kilka godzin, do dobrego schłodzenia. Myślę, że ten przepis na pudding wkrótce stanie się twoim ulubionym!
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.