Ciasta

Zimowy torcik z żurawiną, kremem z białej czekolady i miodem

Zimowy torcik z żurawiną, kremem z białej czekolady i miodem

Zimowy torcik z żurawiną, kremem z białej czekolady i miodem

Nie ma nic przyjemniejszego w chłodny, zimowy wieczór, niż przygotowanie pysznego tortu. Jeżeli do jego wykonania użyjesz bogactwa zimowych darów, może on stanowić niezwykłe urozmaicenie tego okresu. Pamiętaj, by krem przygotować dzień wcześniej, tak aby całą noc pozostał w lodówce. Nabierze wówczas idealnej konsystencji, a ciacho z przepisu z pewnością zostanie zapamiętane na długo. Jest to świetny sposób na wykorzystanie przepisu z miodem przy niesprzyjającej aurze. 

 

SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
3. Porady kulinarne

 

1. Składniki (tortownica 21cm)
- 1/2 szklanki miodu (patoka), 
- 160 g masła + 2 łyżki do kremu, 
- 1/4 szklanki cukru, 
- 3 średnie jajka, 
- 3 łyżki złocistego syropu, 
- 2 szklanki mąki, 
- 1/4 szklanki mleka, 
- 2 łyżeczki cynamonu, 
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
- 150 g suszonej żurawiny, 
- 220 g białej czekolady, 
- 4 łyżki śmietanki kremówki 36%, 
- 500 g serka mascarpone, 
- likier do nasączenia ciasta (użyłam czekoladowego), 
- draże mleczne do posypania ciasta. 

2. Przygotowanie
Najpierw musisz przesiać mąkę razem z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie utrzyj masło i cukier na gładką masę, najlepiej wykorzystując do tego mikser. Do masy dodawaj po jednym jajku, cały czas sprawnie mieszając, by nie powstały grudki.

Kolejnym krokiem jest dolewanie produktów płynnych. Ponieważ jest to przepis z miodem, dolej ten składnik, a oprócz niego również złocisty syrop i mleko. Ponownie dokładnie zmiksuj. Do masy stopniowo dodawaj mąkę. Zgodnie z przepisem, zamieszaj całość drewnianą łopatką aż do połączenia się składników.

Ciasto wylej na posmarowaną tłuszczem tortownicę. Przed pieczeniem ciasta rozgrzej piekarnik do 180 stopniu. Zgodnie z przepisem na tort trzymaj je tam przez mniej więcej 30 minut (uprzednio sprawdź przy pomocy drewnianego patyczka, czy jest on suchy). Po wyjęciu z piekarnika tort musisz wystudzić.

Możesz teraz przejść do zrobienia kremu. Ponieważ mój przepis na tort wykorzystuje czekoladę, rozpuść ją w kąpieli wodnej z dodatkiem 3 łyżek masła. Kiedy te elementy stworzą gładką masę, dodaj kremówkę, zamieszaj. Następnie to samo zrób z mascarpone i również dokładnie zamieszaj. Koniecznie krem wstaw do lodówki na całą noc. 

Teraz wrócić musisz do swojego ostudzonego ciasta. Pokrój je na dwie części i nasącz likierem. Na spodnią część tortu wyłóż 3-4 łyżki kremu i rozprowadź. Na masę nałóż żurawinę (część, trochę zostaw do górnej dekoracji). Na to połóż drugą część ciasta, wyłóż resztą kremu i starannie posmaruj górę i boki. Całość posyp drażami i resztą żurawiny. 

3. Porady kulinarne 
Pamiętaj, że sukcesem w przygotowaniu tego przepisu z miodem, jest pokojowa temperatura składników. Pamiętaj także, żeby tort z przepisu przechowywać w lodówce!

ciasta i torty ciasta tortowe ciasto zimowe tort tort z miodem zimowy tort

Oceń przepis

Liczba odsłon 2014

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz