Miód jest znany ludzkości od kilkunastu tysiącleci. Dowodzą tego malowidła ścienne w grocie Cuevas de la Avena w dzisiejszej Hiszpanii, które zostały stworzone około 10000 lat temu. Przedstawiają one postać zwisającą na specjalnych linach z klifu skalnego, która podbiera pszczołom miód. Już tak dawno temu znajdowali się więc śmiałkowie, którzy poświęcali czas, a nawet ryzykowali życie, aby pozyskać ten niezwykły produkt – protoplaści dzisiejszych pszczelarzy. Jak powstaje miód? Jakie ma właściwości i zastosowania? Opowiem o tym wszystkim poniżej.
SPIS TREŚCI:
1. Jak powstaje miód i rodzaje miodu
2. Zastosowanie miodu
3. Miód pszczeli - cena
1. Jak powstaje miód i rodzaje miodu
Trafny podział miodu przewiduje polska norma prawna. Wyróżnia ona miody nektarowe, nektarowo-spadziowe i spadziowe. W ramach tych większych grup wyróżnić można kilka/kilkanaście miodów gatunkowych. Zacznijmy od miodów nektarowych.
Ich powstanie ma związek z naturalnym dążeniem roślin do rozmnażania się. Aby zachęcić owady do odwiedzenia i zapylenia kwiatów, w trakcie ewolucji roślinność wykształciła bogatą gamę kolorów, zapachów i kształtów kwiatów. Inne są też pory kwitnienia. Niektóre rośliny czynią to wczesną wiosną, inne zwlekają do drugiej części lata. Ten rajski teatr, gdzie scenografię stanowią barwy i wonie sprawia, że główne aktorki - pszczoły mają szansę na zgromadzenie sporych ilości miodu o określonym pochodzeniu. Mówimy więc na przykład o miodach rzepakowych, lipowych czy nawłociowych – każdy z nich ma inny smak, aromat i zastosowanie. Pszczoły odpowiadają za zapylenia większości gatunków roślin na planecie. Bez ich pracowitości niektóre po prostu przestałyby istnieć.
Miód spadziowy powstaje nie z nektaru roślin, ale z ich soku. Jego gromadzenie przez pszczoły ma charakter loteryjny, gdyż nie we wszystkie lata występuje spadź. Jej pojawienie się ma ścisły związek z obecnością mszyc bądź czerwców. Szkodniki te wkłuwają się w rośliny wydzielając przy okazji lepką, słodką substancję, która czasem z drzew skapuje na chodniki lub samochody. Dla pszczół jest jednak niezwykle atrakcyjna, więc w sytuacji gdy się pojawia w otoczeniu pasieki, bardzo szybko gromadzą spore jej ilości w ulach. Miody spadziowe dzielą się na te, które pochodzą z drzew liściastych i iglastych. Do katalogu gatunków najlepiej spadziujących wliczyć należy jodłę, świerki, czasem (choć znacznie rzadziej) sosny, a z drzew liściastych: dęby, lipy, klony, wierzby i buki.
Miody nektarowo-spadziowe pojawiają się wówczas, gdy pszczoły zmieszają oba wyżej opisane rodzaje. Dzieje się tak czasem, gdy pszczoły porzucą rośliny u schyłku okresu kwitnienia w sytuacji pojawienia się w otoczeniu obfitego źródła spadzi, a pszczelarz na czas nie wybierze miodu. Dają one z reguły bardzo ciekawe połączenia smakowe, które są absolutnie niepowtarzalne w kolejnych latach.
Miody nektarowe są jasne. Wyjątkiem jest miód gryczany, który ma barwę brunatną, prawie czarną. Miody spadziowe są znacznie ciemniejsze. Bywa, że te zgromadzone z drzew liściastych opalizują lekko na zielono zyskując szmaragdowy poblask. Barwa miodów mieszanych jest uzależniona od proporcjonalnego udziału nektaru i spadzi w finalnym produkcie.
2. Zastosowanie miodu
Miód ma niezliczone zastosowania w profilaktyce i wspieraniu zwalczania chorób. Miody wiosenne nektarowe są lepsze dla dzieci (zwłaszcza rzepakowy). Miód akacjowy jest bardzo łagodny, więc daje dobre rezultaty w kuracji układu pokarmowego. Miód lipowy przeciwdziała przeziębieniom, podobnie jak miód gryczany. Miód wrzosowy świetnie wspomaga leczenie dróg moczowych. Miody wielokwiatowe, zwłaszcza wiosenne, pomagają zwalczać alergie i wzmagają witalność, zaś miody spadziowe stosuje się podczas leczenia cukrzycy, zapaleń układu oddechowego, a nawet astmy.
3. Miód pszczeli - cena
Dobry miód nektarowy można kupić już za 35 zł za słoik 0,9 l. Chodzi tu o miody wielokwiatowe, mniszkowe, rzepakowe, akacjowe, lipowe czy nawłociowe. Miód malinowy i gryczany bywa z reguły nieco droższy. Najwyższe ceny osiągają miody spadziowe i miód wrzosowy. Tutaj cena może oscylować w granicach 80 zł za opakowanie 0,9 l. Cena nie jest czynnikiem, który w największym stopniu powinien determinować zakup. Każdy pszczelarz zna doskonale swoje produkty. Warto zapytać jaki konkretny produkt będzie dla naszej rodziny najlepszy.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.